Kasztany jadalne wielu osobom kojarzą się zapewne z placem Pigalle. Jednak warto wiedzieć o nich więcej niż to, że są smakołykiem we Francji. Kasztany jadalne, zwane również maronami zawierają cenne składniki odżywcze, a przy tym są niebywale smaczne.

Czym dokładnie są kasztany jadalne? Jakie są ich właściwości i zastosowania?

Czytajcie dalej.

Czym są kasztany jadalne?

Kasztan jadalny jest rośliną z rodziny bukowatych. Ważnym faktem, jest to, że kasztan jadalny to jedna z nielicznych roślin pochodzących z cieplejszych regionów, które mogą rosnąć w klimacie umiarkowanym.

Na kasztany jadalne możemy natknąć się również na terenach Polski. Jednak spotkamy je wyłącznie w cieplejszych miejscach naszego kraju.

Kasztan jadalny jest drzewem o kulistej koronie z twardymi i błyszczącymi liśćmi. Liście te są dość duże, ponieważ ich długość może wynosić nawet 18 centymetrów. Żółte lub zielono – białe kwiatostany zobaczymy na drzewie w połowie lata, a dojrzałe owoce dopiero w październiku bądź listopadzie.

Czym różni się kasztan jadalny od kasztanowca?

Kasztan jadalny, a kasztanowiec zwyczajny to dwa zupełnie różne drzewa. Pomyłki z ich rozpoznawaniem wynikają wyłącznie ze stosowanego wobec owoców tych drzew nazewnictwa, które w obu przypadkach brzmi tak samo. Owoce obu roślin to kasztany.

Jednak owoce kasztanowca nie są jadalne dla ludzi. Mogą one za to służyć jako pokarm dla dzikich zwierząt, jak na przykład dziki. Owoce kasztana jadalnego może spożywać każdy i to nawet na surowo.

kasztany jadalne - jedznaturalnie.pl
Jakie są zastosowania kulinarne kasztanów jadalnych?

Jakie składniki odżywcze możemy znaleźć w maronach?

Kasztany jadalne są dobrym źródłem białka oraz błonnika pokarmowego. Znajdziemy w nich również lecytynę, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz antyoksydanty.

Kasztany jadalne zawierają witaminy i składniki mineralne takie jak:

  • witamina A,
  • witamina B1,
  • witamina B2,
  • witamina B3,
  • witamina B6,
  • witamina B9,
  • witamina C,
  • cynk,
  • fosfor,
  • magnez,
  • potas,
  • sód,
  • wapń,
  • żelazo.

O składnikach odżywczych znajdujących się w kasztanach jadalnych możecie przeczytać także w publikacji dostępnej tutaj.

Właściwości kasztana jadalnego

Kasztan jadalny jest ceniony również ze względu na swoje liczne walory odżywcze. Znajdujące się w kasztanach witaminy i składniki mineralne sprawiają, że jest to pożywienie idealne dla osób, które czują się przemęczone lub przeżywają nadmierny stres.

Marony wspomogą również naszą odporność, zmniejszą ryzyko zachorowania na choroby serca i układu krążenia, a także poprawią pamięć i zdolność koncentracji.

Chociaż kasztany należą do produktów lekkostrawnych to są dosyć kaloryczne. W 100 gramach kasztanów jest około 180 kalorii.

Zastosowania kasztanów jadalnych

Kasztany jadalne wbrew pozorom mają wiele zastosowań. Możemy je piec, prażyć, smażyć, gotować, jeść na surowo czy robić z nich mąkę.

W cukiernictwie dość chętnie wykorzystywana jest masa ze zmielonych kasztanów, która stanowi zamiennik dla kremów czy marmolad.

Marony można wykorzystywać również do robienia zup, kompotów, a nawet kłaść je do słoików w różnorodnych zalewach czy syropach. Z przerobionych na mąkę kasztanów możemy piec chleb, naleśniki oraz ciasta i ciasteczka.

Jak gotować kasztany jadalne?

Marony płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie nacinamy i wrzucamy do garnka z taką ilością wody, aby kasztany nie wystawały ponad jej poziom. Czas gotowania kasztanów jadalnych odmierzamy od momentu doprowadzenia całości do wrzenia.

W zależności od rozmiarów maronów czas ten będzie wynosił od około 20 do 40 minut. Jeśli chcemy całkowicie pozbyć się skórki to musimy obierać kasztany, gdy są one jeszcze ciepłe.

Jak piec marony?

Kasztany jadalne należy najpierw naciąć nożykiem na ich wypukłej stronie, a następnie moczyć w wodzie przez około 30 minut. Po tym czasie kasztany odsączamy, wykładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Marony pieczemy przez około kwadrans.

Jak grillować kasztany?

Do grillowania kasztanów jadalnych najlepiej jest korzystać ze specjalnej patelni z otworami, która stosowana jest do grillowania warzyw.

Jeśli chodzi o to, czy grillujemy kasztany surowe czy gotowane to opinie zależą w tym wypadku od naszych chęci oraz gustów smakowych. Jedne osoby gustują w kasztanach, które zostały przed grillowaniem ugotowane, a inne w tych, dla których jedyną obróbką termiczną było grillowanie.

kasztany jadalne - jedznaturalnie.pl
Ile kosztują kasztany jadalne?

Jak przechowywać marony?

Kasztany powinniśmy przechowywać maksymalnie kilka dni w ciemnym i chłodnym miejscu. Idealnie do tego celu sprawdzi się domowa spiżarnia lub lodówka. Marony należy przechowywać wyłącznie wyłożone na talerzu. Ich przechowywanie w foliowej reklamówce przyspieszy ich gnicie.

Jakie kasztany jadalne wybierać?

Kupując kasztany zwracajmy zawsze uwagę na ich wygląd zewnętrzny oraz wagę. Najlepiej wybierać marony o ciemnej, lśniącej i gładkiej powierzchni.

Idealny kasztan jadalny będzie ciężki, a także nie będzie posiadał jakichkolwiek skaz na powierzchni skórki.

Pęknięcia mogą bowiem dowodzić o tworzeniu się pleśni bądź gniciu wnętrza marona, a wydrążona dziurka może świadczyć o robaku w jego wnętrzu.

Jak uprawiać kasztan jadalny?

Uprawianie kasztana jadalnego na terenach Polski jest możliwe i wykonalne, jednak jedynie w cieplejszych rejonach kraju. Na roślinę tę możemy natknąć się również w wielu ogrodach botanicznych, między innymi we Wrocławiu.

Kasztany jadalne są idealne do pojedynczego sadzenie, ponieważ najlepiej czują się na dużej przestrzeni. Należy przy tym pamiętać, żeby wybierać miejsca doskonale nasłonecznione, ciepłe oraz gwarantujące ochronę przed chłodnym wiatrem. Kasztan jadalny wymaga sadzenia na żyznych oraz lekkich glebach.

Przycinanie kasztana jadalnego, aby nie zdziczał nie jest konieczne. Możemy jednak usunąć wyłącznie przemarznięte bądź obumarłe części drzewa.

Przeciwwskazania do jedzenia kasztanów

Spożywanie kasztanów przez osoby uczulone na lateks oraz pyłki brzozy jest ryzykowne i może wywołać reakcję alergiczną. Wynika to z tak zwanej alergii krzyżowej.

Producenci i ceny

Kasztany jadalne oraz produkty z nich wytworzone znajdziemy w ofercie takich firm jak Alce Nero, Batom, Bio Planet, Danival, Symbio czy Vivio. Koszt produktu zależy od jego rodzaju oraz gramatury. Cena surowych kasztanów wynosi od około 15 do 40 złotych za kilogram.

W poniższym filmiku możecie zobaczyć jak wyglądają kasztany jadalne:

Czy mieliście okazję spróbować kasztanów jadalnych? Smakowały Wam?

Dajcie znać w komentarzach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *