Miechunka to owoc, który staje się stopniowo coraz bardziej popularny. Większość osób jeśli nie kojarzy jej nazwy, to wygląd tej rośliny oraz jej owoców powinien być znajomy. Ewentualnie na odwrót.

Niezależnie od tego jak dużo wiecie o miechunce zawsze możecie dowiedzieć się jeszcze więcej.

Zainteresowani?

Czytajcie dalej i dowiedzcie się czym dokładnie jest miechunka, jakie są jej odmiany, właściwości i zastosowania, a także jak ją jeść.

Czym jest miechunka?

Miechunka jadalna, wśród której najbardziej rozpowszechniona jest odmiana peruwiańska, znana jest również jako physalis, złota jagoda, rodzynek brazylijski czy wiśnia peruwiańska.

Możemy spotkać się również z innymi odmianami tej rośliny, między innymi miechunką rozdętą czy pomidorową. Niestety, w porównaniu do miechunki peruwiańskiej zawartość składników odżywczych jest stosunkowo mała. Również smak nie jest tak mocno wyczuwalny jak w przypadku wiśni peruwiańskiej.

Miechunka to roślina egzotyczna i jednocześnie dość wiekowa. Jej właściwości doceniali już bowiem Inkowie.

Skąd pochodzi miechunka?

Miechunka jest rośliną egzotyczną, o czym już powiedzieliśmy. Swoje korzenie roślina ta ma Ameryce Południowej, a dokładniej rzecz ujmując na terenach dzisiejszych państw takich jak Boliwia, Ekwador, Kolumbia czy Peru.

To właśnie z tamtych rejonów roślina ta rozprzestrzeniała się na cały świat. Miechunka trafiła najpierw do Australii i Nowej Zelandii, a następnie do Anglii, Hawajów, Karaibów oraz licznych regionów Afryki, Azji i Europy.

Jak rozpoznać miechunkę?

Miechunka jest owocem o bardzo charakterystycznym i ozdobnym wyglądzie. Owoc ten ma rozmiary pomidora koktajlowe i skryty jest w barwnych liściach, które szczelnie chronią go przed światem zewnętrznym. Całość przypomina nieco chińskie lampiony. Barwa owych listków będzie różniła się w zależności od odmiany miechunki.

miechunka - jedznaturalnie.pl
W zależności od odmiany miechunki barwa osłonki owocu będzie różna.

Jaką miechunkę można jeść?

Miechunka należy do tej samej rodziny roślin psiankowatych. Z tego względu jest ona spokrewniona między innymi z pomidorami czy ziemniakami. Miechunka, tak samo jak reszta roślin z tej rodziny, zawiera substancje trujące zwane alkaloidami. Ich zawartość jest powodem, dla którego większość miechunek nie jest odpowiednia do spożycia.

Jednak nawet przy odmianach jadalnych należy uważać na to, aby nie zjeść owoców niedojrzałych, ponieważ czekają nas wtedy takie same dolegliwości jak przy zjedzeniu surowego ziemniaka, czyli między innymi wysoka gorączka.

Jakie składniki odżywcze możemy znaleźć w miechunce peruwiańskiej?

Miechunka zawiera wiele witamin i składników mineralnych wśród, których znajdziemy:

  • witaminę A,
  • witaminę B1,
  • witaminę B2,
  • witaminę B3,
  • witaminę C,
  • fosfor,
  • wapń,
  • żelazo.

Oprócz tego w miechunce obecne są również węglowodany, białko oraz niewielka ilość tłuszczy roślinnych. Miechunka jest owocem niskokalorycznym. W 100 gramach tego owocu znajdziemy zaledwie 53 kcal.

Właściwości miechunki peruwiańskiej

Miechunka, a dokładniej miąższ owocu zawiera znaczną ilość składników odżywczych.

Witaminy A oraz C są silnymi antyoksydantami, co sprawia, że pomagają one organizmowi zwalczać wolne rodniki spowalniając w ten sposób proces starzenia się. Właściwości te wykazują również znajdujące się w miechunce substancje zwane polifenolami oraz karetonoidami.

Miechunka jest owocem idealnym dla osób odczuwających dolegliwości ze strony układu moczowego oraz krwionośnego. Składniki obecne w owocach miechunki wspomagają oczyszczanie krwi z toksyn, wzmacniają i uszczelniają ściany naczyń krwionośnych, a także pomagają uregulować poziom cholesterolu we krwi.

Ponadto, miechunka wzmacnia odporność oraz wykazuje działanie uspokajające.

Zastosowania kulinarne miechunki

Chociaż owoce miechunki są niewielkie to liczba jej zastosowań całkiem okazała jak na tak niepozorną roślinę. Z owocu tego możemy robić domowej roboty dżemy, powidła czy nalewki, a także suszyć. Takie ususzone owoce będą idealne zarówno jako przekąska, jak i dodatek do deserów, wypieków, a nawet pieczywa.

Nie zapominajmy, że miechunkę można spożywać również na surowo. Jednak jedzmy wyłącznie niemal pomarańczowe owoce, co oznacza, że są one bardzo dojrzałe.

Miechunka znalazła też szerokie zastosowanie w cukiernictwie. Ze względu na swój specyficzny, ale efektowny wygląd jest ona chętnie stosowana przy dekorowaniu ciast, tortów oraz wszelkiej maści deserów.

Inne zastosowania miechunki

Jedna z odmian miechunki, miechunka rozdęta, znalazła zastosowanie we florystyce. Jest ona suszona, a następnie wykorzystywana w trakcie przygotowywania bukietów oraz różnorodnych dekoracji. Chociaż najczęściej stosuje się ją do robienia bukietów jesiennych to sprawdza się ona równie doskonale jako ozdoba świąteczna.

miechunka - jedznaturalnie.pl
Miechunka jest chętnie stosowana do dekoracji deserów i wypieków.

Jaki smak ma miechunka?

Miechunka ma bardzo charakterystyczny i jednocześnie dość trudny do określenia smak. Jest to owoc słodko – kwaśny. Jednak opinie co do tego, do którego owocu najbliżej miechunce są podzielone. Jedni uważają, że miechunka smakuje jak połączenie pomidora z pomarańczą, podczas gdy inni zauważają w tym owocu nuty ananasa, agrestu czy kiwi.

Jak jeść miechunkę?

Miechunkę możemy jeść na surowo, jak i po jej przetworzeniu. Jeśli zdecydowaliśmy się na pierwszy wariant i chcemy poczęstować tym niespotykanym owocem naszych gości to podajmy go należycie, czyli w całości lub przekrojoną w pół. Owoce miechunki należy podawać zawsze w temperaturze pokojowej.

Pamiętajmy, aby przed spożyciem miechunki pozbyć się liści, który nie są jadalne.

W jakich warunkach należy przechowywać miechunkę?

Miechunkę należy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Najlepsza będzie, więc lodówka lub spiżarnia, jeśli takową dysponujemy. W takich warunkach miechunka zachowa świeżość do około 2 tygodni.

Jak wybrać odpowiednie owoce miechunki w czasie zakupów?

Jeśli jesteśmy szczęśliwcami, którym udało natrafić się na świeżą miechunkę to zwracajmy szczególną uwagę na barwę owoców. Powie on nam wszystko o ich stopniu dojrzałości.

Owoce o kolorze żółtym będą niedojrzałe, a brązowe świadczą o tym, że najlepsze czasy dla spożycia tego owocu już minęły. Najlepszym wyborem będą owoce pomarańczowe.

Producenci i ceny

Świeżą miechunkę okazjonalnie można spotkać nawet w sklepach stacjonarnych. Jej koszt to około 4 złotych za 100 gramów. Najczęściej i najłatwiej można jednak natknąć się na miechunkę suszoną.

Wśród producentów oferujących tak przetworzoną wiśnię peruwiańską znajdziemy firmy takie jak Brat, Puffins, Diet Food, Makar, Purasana, Purella, Puffins czy Targroch. Jej cena oscyluje w granicach od około 30 do 50 złotych za 200 gramów.

Czy próbowaliście już miechunkę? Zasmakowała Wam?

Dajcie znać w komentarzach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *