Superfood, czyli super żywność to pożywienie, które posiada wiele cennych dla naszego organizmu witamin i składników odżywczych. Do superfood zaliczyć możemy wiele roślin, między innymi szałwię hiszpańską.

Uzyskane z szałwii, nasiona chia zyskały wielką popularność i w końcu doczekały się globalnego docenienia ich właściwości.

Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o nasionach chia oraz poznać ich zastosowania, właściwości czy przeciwwskazania do ich spożywania, to czytajcie dalej.

Nasiona chia – co to jest?

Nasiona chia możemy znać również pod nazwą nasiona szałwii hiszpańskiej. Wynika to z faktu, że nasiona te pozyskiwane są z rośliny o takiej właśnie nazwie. Szałwia hiszpańska to roślina, która była chętnie uprawiana przez Azteków. Była to trzecia najpopularniejsza u nich roślina uprawna, zaraz po fasoli oraz kukurydzy.

Ciekawa jest również geneza drugiej nazwy. Słowo chia pochodzi najprawdopodobniej od określenia „chian”, które w języku nahuatl oznacza „oleisty”.

Jednak popularność nasion szałwii hiszpańskiej nie zakończyła się razem z kulturą Azteków. Również współcześnie roślina ta cieszy się dużym uznaniem w Meksyku i Gwatemali. A popularność nasion chia stopniowo rozrasta się coraz bardziej.

Ile nasion chia możemy zjeść?

Wszystko co w nadmiarze – szkodzi. Jest to stwierdzenie bardzo adekwatne wobec nasion chia, których maksymalne dzienne spożycie wynosi 15 gramów. Trzeba jednak zwrócić uwagę, że niektóre źródła dopuszczają nieco większe ich spożycie, a dokładniej 20 gramów na dobę. Oznacza to, że komfortowa dla naszego organizmu dawka nasion szałwii hiszpańskiej wynosi 1 ½ łyżki stołowej nasion.

Nasiona chia - właściwości i zastosowania kulinarne nasion szałwii hiszpańskie j - jedznaturalnie.pl
Jaki wpływ na nasze zdrowie mają nasiona chia?

Właściwości nasion szałwii hiszpańskiej

Nasiona szałwii hiszpańskiej to prawdziwa skarbnica nienasyconych kwasów tłuszczowych. Szczególnie kwasu tłuszczowego omega 3, którego znajduje się więcej w owych nasionach niż łososiu atlantyckim. Jednak to nie jedyne w czym nasiona chia biją na łeb inne produkty spożywcze. W nasionach szałwii hiszpańskiej znajdziemy również więcej wapnia niż w mleku oraz większą dawkę żelaza niż w szpinaku, który właśnie z zawartości tego składnika słynie.

W nasionach chia znajdziemy także potas, błonnik, magnez czy fosfor, a także spore ilości białka, dzięki czemu nasiona te są żywnością bardzo służącą osobom na diecie wegetariańskiej bądź wegańskiej.

Znajdujące się w nasionach chia witaminy oraz składniki mineralne skutkują poprawą pracy mózgu, lepszą koncentracją, polepszeniem pamięci, a także wspomagają pracę całego układu nerwowego. Co więcej, nasiona chia potrafią nawet w pewnym stopniu złagodzić nieco objawy depresji oraz spowolnić lub zapobiec postępowaniu chorób i dolegliwości takich jak demencja starcza, nadciśnienie, miażdżyca czy choroba wieńcowa. Na wzmiankę zasługują również właściwości wspomagające odchudzanie i wpływające pozytywnie na metabolizm. Więcej na temat działania nasion chia na proces odchudzania i metabolizm możecie dowiedzieć się z publikacji dostępnej tutaj.

Czy nasiona chia to dobra żywność dla wegan i wegetarian?

Ze względu na bogatą zawartość białka oraz ponad 90 różnych aminokwasów nasiona chia stanowią bardzo wartościowe pożywienie w diecie wegan oraz wegetarian. Wynika to z faktu, że w przypadku niespożywania mięsa potrzebne jest uzupełnianie białka z innych źródeł, a nasiona chia są w tej kwestii doskonałe.

Zastosowania nasion chia

Nasiona chia mają wiele zastosowań w kulinariach. I chociaż są to niepozorne, małe ziarenka to sprawdzają się one zarówno w roli dodatku do sałatek i wypieków, jak i podstawa do przygotowania deserów.

Co można przygotować z użyciem nasion szałwii hiszpańskiej?

Korzystając z nasiona chia możemy przygotować:

  • smaczne koktajle, w których nasiona chia pełnić będą rolę naturalnego środka zagęszczającego,
  • puddingów, jako podstawa tego deseru,
  • dodatek do sałatek, naleśników i omletów,
  • dodatek do musli, pieczywa, wypieków, jogurtów, mleka, a także kaszy czy ryżu.

Ciekawostką jest, że nasiona szałwii hiszpańskiej możemy dodawać również do napojów. W Ameryce wielką popularnością cieszy się napój o nazwie Chia Fresca. Najprościej rzecz ujmując jest to lemoniada z dodatkiem nasion chia.

Nasiona chia - właściwości i zastosowania kulinarne nasion szałwii hiszpańskie j - jedznaturalnie.pl
Czy każdy może jeść nasiona chia?

Jak jeść nasiona chia?

Do najprostszego sposobu spożywania nasion szałwii hiszpańskiej należy zjedzenie jednej łyżki suchych nasion, a następnie popicie ich wodą. Pozwoli nam to opanować uczucie głodu. Jednak sposób ten nie jest polecany. Pojawiają się przesłanki, że takie jedzenie nasion chia może powodować zatory w jelitach.

Kolejnym sposobem jest dodawanie nasion chia do przygotowywanych koktajli. W trakcie blendowania zmieleniu ulegną również nasiona, które dzięki temu skutecznie zagęszczą koktajl oraz dostarczą naszemu organizmowi dodatkowych składników odżywczych.

Nasiona szałwii hiszpańskiej możemy również zalać gorącą wodą lub mlekiem i pozostawić na kilka godzin, aby napęczniały. W ten sposób otrzymamy żel przypominający ten, który uzyskuje się z siemienia lnianego. Z kolei w przypadku napęcznienia nasiona chia w mleku otrzymamy bardzo smaczny i pożywny pudding.

Przeciwwskazania do jedzenia nasion chia

Z jedzenia nasion szałwii hiszpańskiej powinny zrezygnować osoby, które zażywają leki przeciwzakrzepowe lub leki na nadciśnienie. Jest to spowodowane tym, że nasiona chia mogą wzmocnić działanie tych leków.

Niestety, nie wiadomo jak wygląda kwestia uczuleń na nasiona chia. Nie zostały przeprowadzone w tym kierunku badania, przez co nie wiemy nawet czy takie alergie mają lub miały kiedykolwiek miejsce. Z tego powodu warto obserwować swój organizm i to jak reaguje na spożywanie nasion chia.

Opinie

Wiele osób po rozpoczęciu regularnego stosowania nasion chia odczuwa wyraźną poprawę swojego samopoczucia. Szczególnie zauważalny jest wpływ nasion chia na poprawę pracy jelit.

Nie należy również bać się smaku nasion szałwii hiszpańskiej. Są one neutralne smakowo i jeśli dodamy je do jogurtu bądź przygotujemy pudding uzyskamy naprawdę smaczny i lekkostrawny posiłek.

Producenci i ceny

Do producentów nasion szałwii hiszpańskiej należą firmy takie jak Agnex, Allnutrition, Bio Planet, Bio Life, Dary Natury, Denver Food, Fresano, Govinda, Horeca, Intenson, LifeFood, My Vita, Natur Planet, OleoFarm, Sante, Symbio oraz Targroch. Cena nasion chia zależy od tego czy mamy do czynienia z nasionami z upraw ekologicznych. Koszt nasion waha się od około 9 do 33 złotych za kilogram.

Zobaczcie jak w prosty i szybki sposób można przygotować deser z wykorzystaniem nasion chia:

Czy przygotujecie swój własny pudding chia? A może już jest on obecny w Waszym jadłospisie?

Dajcie znać w komentarzach w jakiej formie najczęściej spożywacie nasiona chia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *